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Mortgage Follows the Secured Party 
(Not the Mortgage follows the Note) 

 
Article §3-105 clearly states an instrument can be created with the purpose of 
giving rights to enforce the instrument to a holder or non-holder of the 
instrument. 
 
Article §3-109 subsection (c) provides an instrument made payable to an 
identified party can be made to become payable to a holder (bearer) by the 
Payee indorsing the instrument in blank. 

Applying Article §3-201 (Negotiation), where negotiation is executed by 
indorsing the instrument in blank, rights to enforce the instrument have been 
transferred to a subsequent holder of the instrument. 

Subsection (c) Article §3-204 (Indorsement) provides that the Indorser of an 
Instrument transfers rights as holder to a subsequent party even if such action 
only transfers a security interest in the instrument. 

Where a party is in possession of the instrument as holder or non-holder with 
rights to enforce the instrument have complied with laws governing the 
instrument, establishing oneself as the holder or non-holder of an instrument, 
but perfecting a secured party’s interest in real property is not within the scope 
of the Uniform Commercial Code, Article 3 or Article 9. 

To determine whether a holder or non-holder of an instrument is a secured 
party where such security collateral securing the instrument is real property 
requires compliance with the local laws of jurisdiction that governing lien 
perfection, assigning of lien perfection and maintaining continuous perfection. 

Question, is a Mortgage nothing but a lien on real property securing an 
instrument (Note) where such instrument is a Secured Instrument? 

Would an indorsement “In Blank” be sufficient to identify a Secured Party? 

This writer has doubts, but the courts will need to adjudicate a final verdict. 


